Punkt wspolny
6latek: Dla jakich wartosci parametru a wykresy funkcji
f(x)= 2ax+1 i g(x)= (a−6)x
2−2 maja przynajmniej jeden punkt wspolny
(a−6)x
2−2=2ax+1
(a−6)x
2−2ax−3=0
Δ≥0 musi byc zeby byl przynajmniej jeden punkt wspolny
Δ= 4a
2−4*(−3)(a−6)
Δ=4a
2+12a−72
4a
2+12a−72≥0
a
2+3a−18≥0
Δ= 9+72=81
a∊(−
∞ −6>U<3,
∞)
Ale tez widze ze dla a=6 tez dostane jeden punt wspolny ale a=6 miesci sie w przedziale
x∊<3,6)
14 paź 20:12
PW: Jako pierwszy krok rozwiązania powinno być wzięte pod uwagę przecinanie się funkcji liniowej i
funkcji stałej. Dopiero w następnym kroku można liczyć deltę (przy założeniu a≠6).
14 paź 20:18
6latek: Dobrze . zapamietam .
14 paź 20:35