Rozwiąż równanie z logarytmami
elo250: Rozwiąż równanie: log2(2x) − 5log2 − 5logx + 6 = 0
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać?
14 paź 19:51
Blee:
log2(2x) − 5(log2 + logx) + 6 = 0
log2(2x) − 5log(2x) + 6 = 0
(log(2x) − 3)(log(2x) −2) = 0
log(2x) = 3 lub log(2x) = 2
dokończ
14 paź 20:00
Blee:
ewentualnie (jeżeli nie widzisz dlaczego tak 'pogrupowałem' to robisz podstawienie:
t = log(2x)
i rozwiązujesz:
t2 − 5t + 6 = 0
14 paź 20:01
Jerzy:
Daj mu możliwość podstawienia,a unikniesz dodatkowych pytań
14 paź 20:02
Jerzy:
14 paź 20:02
Eta:
x=500 lub x= 50
14 paź 20:05
elo250: Wychodzi na to że stare i sprawdzone podstawianie zawsze da radę, dzięki za pomoc i życzę
miłego wieczoru
14 paź 20:16
Jerzy:
Uważaj,bo czasem przy podstawieniu trzeba zrobić założenia.
14 paź 20:36