Rozwiązać nierówność
robster: Rozwiązać nierówność: 1−2cos2 x/2 >=0
14 paź 19:30
Saizou :
Chyba chodzi ci o nierówność
Bo to co zapisałeś to
14 paź 19:34
PW: Albo
14 paź 19:37
Blee:
a może o
| | x | |
1 − 2cos2( |
| ) ... w końcu aż się prosi o 'pewien' wzór trygonometryczny  |
| | 2 | |
14 paź 19:38
Blee:
no i w dodatku ... gdyby była pierwsza opcja ... to po kiego grzyba to dzielenie przez 2
14 paź 19:39
Jerzy:
Witam jasnowidzów
14 paź 19:39
Saizou : Czarno widzę naszą przyszłość
14 paź 19:42
PW: Dlaczego? Rozwiążmy wszystkie możliwe domyślne wersje − roboty nam nie zabraknie, Dziecko
wróci, to se wybierze.
14 paź 19:45
Saizou :
W tej sytuacji matematycznej widać wszystko w jasnych kolorach
14 paź 19:46
robster: | | X | |
Chodzi dokładnie o to: 1−2cos2 |
| ≥0, przepraszam za zapis to moje pierwsze spotkanie z tą |
| | 2 | |
stronką.
14 paź 19:55
Blee:
no to zastosuj wzór na cosinusów podwojonego kąta (ale w drugą stronę)
14 paź 19:58
Jerzy:
Używaj też nawiasów ( są na klawiaturze ).
14 paź 19:58
Saizou :
Np.
stąd wychodzi ci
.....≤t≤....., zatem
2*.....≤ x ≤ 2*........
albo skorzystać z własności
cos(2t)=cos
2t−sin
2t=cos
2t−1+cos
2t=2cos
2t−1
14 paź 20:01
robster: Zastosowałem i wyszło tak:
| | x | |
2cos2( |
| )= 1+cosx, więc |
| | 2 | |
1−(1+cosx)≥0
−cosx≥0/(−1)
cosx≤0
14 paź 20:07