Jshs
Zuza457: Z domu czerwonego kapturka do domu babci prowadzi 6 różnych ścieżek. Przy jednej z nich
znajduje się leśniczówka, a inna biegnie obok Starego Dębu. Wiadomo, ze jeśli w drodze do
Babci dziewczynka mija leśniczówkę, wraca ta sama ścieżka. Na ile sposobów czerwony kapturek
może wybrać drogę do babci i z powrotem jeśli wiadomo ze nigdy nie przechodzi 2 razy obok
starego dębu?
Błagam proszę o pomoc z wytłumaczeniem, wiem ze wszystkoch możliwości jest 36, co potem?
14 paź 19:17
Blee:
Oznaczmy:
A = koło leśniczówki
B = koło dębu
C = inna droga
Jakie mamy możliwe drogi?
A−A
B−A
B−C
C−A
C−B
C−C
policz ile jest drug dla każdego z tych układów
14 paź 19:27
Kamilka: Nie wiem czy dobrze, ale mi wychodzi 25 możliwości
14 paź 19:27
Zuza457: Nie rozumiem jak to policzyć
14 paź 19:33
Blee:
a co rozumiesz
14 paź 19:33
Blee: i zdecyduj się co do nicku
14 paź 19:33
Zuza457: Ta Kamilka to inna osoba

Rozumiem ze wszystkich możliwości jest 36
14 paź 19:34
Zuza457: I rozumiem ze mamy takie możliwości jak wypisałas
14 paź 19:35
Zuza457: Ale nie wiem co dalej
14 paź 19:35
Blee:
A − A liczba dróg: 1 * 1 = 1
B − A liczba dróg: 1 * 1 = 1
B − C liczba dróg: 1 * 3 = 3
C − A liczba dróg: 3 * 1 = 3
C − B liczba dróg: 3 * 1 = 3
C − C liczba dróg: 3 * 3 = 9
W sumie 20 możliwości
25 jest WSZYSTKICH możliwości ... a przecież wiesz że chociażby − dwa razy nie idzie koło dębu
(więc nie ma drogi B−B) oraz że jeżeli w jedną stronę przeszła obok leśniczówki (A) to nie
będzie wracała inną drogą (więc odpadają warianty A−B i A−C)
14 paź 19:36
Blee:
tfu .... 6 dróg

a ja dla 5 policzyłem

to pozmieniaj '3' na '4' i masz zrobione
14 paź 19:37
Zuza457: Dobra dzięki, chociaż odp powinna być 30, dziękuje za pomoc
14 paź 19:37