Help.
Kama: Dane są punkty A(−2, −3) i B(4,1) oraz prosta k o równaniu 5x − 2y + 9 = 0.
a) Na prostej k znajdź punkt C równo oddalony od punktów A i B.
b) Oblicz pole trójkąta ABC.
21 lut 20:06
Basia:
2y=5x−9
y = 52x−92
C(x,52x−92)
AC=√(x+2)2+(52x−92+3)2 =
√(x+2)2+(52x−32)2
BC = √(x−4)2+)+(52x−92−1)2=
√(x−4)2+(52x−112)2
AC=BC AC,BC>0
AC2=BC2
(x+2)2+(52x−32)2 = (x−4)2+(52x−112)2
x2+4x+4+254x2+152x+94 = x2−8x+16+254x2−552x+1214
4x+152x+8x+552x = 16+1214−4−94
12x+702x = 12+1124
12z+35x = 12+28
37x = 40
x=4037
y=52*4037−92
albo gdzieś się pomyliłam w rachunkach, albo to jest koszmarne
trzeba policzyć do końca y
potem AB=AC i BC
i zastosować wzór Herona
21 lut 20:32
Kama: Mi też właśnie kosmiczne liczby wychodziły i w dodatku za każdym razem inne. No cóż...
Dzięki za pomoc
21 lut 20:59