Prawdopodobieństwo
ferg: zad.1
Pewne urządzenie uruchamiane jest raz w tygodniu (zawsze tego samego dnia tygodnia). Podczas
uruchomienia z prawdopodobieństwem 0.25 zostanie aktywowany jeden z zapisanych w niej
programów, w którego kodzie znajduje się błąd. W efekcie po uruchomieniu tego programu, z
prawdopodobieństwem 0.1 wystąpi usterka urządzenia. Zakładając, że usterka jest bezzwłocznie
usuwana oblicz prawdopodobieństwo wystąpienia usterki
a) w ciągu tygodnia eksploatacji.
b) w ciągu miesiąca eksploatacji.
| | P(A∩B) | |
W podpunkcie a) próbowałem obliczyć z prawdopodobieństwa warunkowego P(A|B)= |
| |
| | P(B) | |
gdzie P(A)=0,1, a P(B)=0,25 ale nie jestem pewien czystej sposób jest dobry
zad.2
Pewna metoda wykrywania uszkodzeń daje następujące wyniki: jeżeli urządzenie ma defekt, to
metoda wykrywa go w 90% i nie wykrywa w 10% przypadków. Jeżeli urządzenie nie ma defektu, to w
1% mimo to metoda informuje o nim. W partii jest 2% urządzeń mających defekt. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wybrane losowo urządzenie rozpoznane jako uszkodzone jest rzeczywiście
uszkodzone?
Nie wiem kompletnie jak zacząć
ite:

nd − brak defektu
nw − brak informacji o defekcie
w − informacja o defekcie
W − zdarzenie polegające na tym, że wybrane losowo urządzenie rozpoznane jako uszkodzone jest
rzeczywiście uszkodzone
| | 0,02*0,9 | |
P(W)= |
| |
| | 0,98*0,01+0,02*0,9 | |
Czy ten sposób rozwiązania jest jasny?