matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo ferg: zad.1 Pewne urządzenie uruchamiane jest raz w tygodniu (zawsze tego samego dnia tygodnia). Podczas uruchomienia z prawdopodobieństwem 0.25 zostanie aktywowany jeden z zapisanych w niej programów, w którego kodzie znajduje się błąd. W efekcie po uruchomieniu tego programu, z prawdopodobieństwem 0.1 wystąpi usterka urządzenia. Zakładając, że usterka jest bezzwłocznie usuwana oblicz prawdopodobieństwo wystąpienia usterki a) w ciągu tygodnia eksploatacji. b) w ciągu miesiąca eksploatacji.
 P(A∩B) 
W podpunkcie a) próbowałem obliczyć z prawdopodobieństwa warunkowego P(A|B)=

P(B) 
gdzie P(A)=0,1, a P(B)=0,25 ale nie jestem pewien czystej sposób jest dobry zad.2 Pewna metoda wykrywania uszkodzeń daje następujące wyniki: jeżeli urządzenie ma defekt, to metoda wykrywa go w 90% i nie wykrywa w 10% przypadków. Jeżeli urządzenie nie ma defektu, to w 1% mimo to metoda informuje o nim. W partii jest 2% urządzeń mających defekt. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrane losowo urządzenie rozpoznane jako uszkodzone jest rzeczywiście uszkodzone? Nie wiem kompletnie jak zacząć
14 paź 18:16
ite: rysunek nd − brak defektu nw − brak informacji o defekcie w − informacja o defekcie W − zdarzenie polegające na tym, że wybrane losowo urządzenie rozpoznane jako uszkodzone jest rzeczywiście uszkodzone
 0,02*0,9 
P(W)=

0,98*0,01+0,02*0,9 
Czy ten sposób rozwiązania jest jasny?
14 paź 20:56