Zadanie maturane 2013
Patryk2205: Witam,
Kąt α jest taki ,że cos α + sin α = 4/3 .Oblicz wartość wyrażenia | cos α − sin α |.
Rozwiązywałem zadanie maturalne tylko, że tak jakby przed końcem się zablokowałem i nie wiem co
zrobić. W internecie sprawdzałem i rozwiązania są prostsze bo wystarczyło podnieść równanie
obustronnie do kwadratu..., ja natomiast nie podniosłem i nie wiem czy ten sposób jakim
zacząłem rozwiązywać to zadanie był poprawny.
sinα = cos(90 − α)
cosα + cos(90 − α) = 4/3
2cosα(90 − 2α / 2) * cos(90 − 2α/ 2) = 4/3
2cos(45 + α) − ccos( 45 − α) = 4/3
2(cosα*cos45 − sinα*sin45) * (cosα * cos45 + sinα*sin45) = 4/3
2(cos2α*cos245 − sin2α * sin245) = 4/3
√2(cos2α − sin2α) = 4/3
cos2α − sin2α = 2√2/3
I tutaj się zatrzymałem i nie wiem czy ta droga rozwiązywania była prawidłowa...
14 paź 17:53
Saizou : I dalej skorzystaj ze wzoru a2−b2
14 paź 18:01
Jerzy:
Nie wchodząc w rachunki, teraz wykorzystaj a2 − b2 = (a + b)(a − b)
14 paź 18:02
Patryk2205: Faktycznie, nie załapałem

Dzięki
14 paź 18:41
Patryk2205: Jednak gdzieś tu błąd jest, wyłączylem przed nawias √2/2 a powinienem 1/2 bo tam jest sin i
cos 2. To wychodziło by:
cosα2 − sin2α = 4/3
(cosα − sinα)(cosα + sinα) = 4/3
cosα − sinα nie moze wyjśc 1 bo w odpowiedziach jest √2/3
Coś jest wziąż źle...
14 paź 19:46
Saizou :
sinx=cos(90−x)
| | x+90−x | | x−90+x | | 4 | |
cos( |
| )*cos( |
| )= |
| tutaj masz błąd |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
14 paź 19:52
Eta:
(cosα+sinα)
2=16/9 ⇒ 2sinαcosα= 7/9
| | 16 | | 14 | |
|cosα−sinα|= √(cosα−sinα)2 = √(cosα+sinα)2−4sinαcosα= √ |
| − |
| = |
| | 9 | | 9 | |
14 paź 19:58
Patryk2205: Dobra, tą metodą co robiłerm wyszło to co jest wiadomowe czyli cos + sin = 4/3

. Trzeba
jednak
2 obydwie strony równania. Dzięki Eta.
14 paź 20:11
Eta:
Na zdrowie.......
14 paź 20:12