zbiory
k: czy jeśli A = ∅ to można powiedzieć, że zbiór A zawiera się w dowolnie zdefiniowanym zbiorze B?
14 paź 16:58
Pan Kalafior: Tak
14 paź 17:11
k: Ok, to powiedzmy, że B={0}
Zbiór A zawiera się w zbiorze B, przy czym A i B są równocześnie zbiorami rozłącznymi
(ich część wspólna to zbiór pusty).
Czyli zbiory mogą być rozłączne mimo, że jeden zawiera się w drugim?
Znaczy tak jest z definicji, ale nie ma to dla mnie sensu.
14 paź 17:45
k: eh, matematyka to jednak nie moja mocna strona, typowy ze mnie human.
14 paź 17:52
ABC:
bardzo dobrze że zadajesz sobie takie pytania
jeżeli masz definicję "zbiory A, B nazywamy rozłącznymi jeśli A∩B=∅ "
to zbiór pusty jest rozłączny z każdym zbiorem mimo że jest jego podzbiorem
pewnie cię zmyliło potoczne znaczenie słowa rozłączny
14 paź 18:02
PW:
Zawieranie się A w B to prawdziwość zdania: dla każdego x
x∊A ⇒ x∊B.
Dla pustego zbioru A poprzednik implikacji jest zdaniem fałszywym, a więc implikacja jest
prawdziwa.
14 paź 19:17
Pan Kalafior:
Ja na to patrzę tak, ⊂ to porządek, a ∩ to po prostu branie infimum
z twóch zbiorów. Zbiór pusty to element najmniejszy przy tym porządku
więc nie dziwi że infimum jego i dowolnego innego zbioru jest tym elementem
najmniejszym.
14 paź 20:49