Problem
6latek: Pytanie .
Dlazcego jesli trojmian kwadratowy ma miec pierwiastki wymierne to wyroznik (delta) musi byc
kwadraytem liczby nieparzystej?
14 paź 16:32
ite:
(x−1)2=0 → Δ=02 a to nie jest liczba nieparzysta
14 paź 16:40
6latek: Zadanie jest takie
Dla jakich calkowitych wartosci k trojmian
P(x)= kx2−(1−2k)x+k−2 ma pierwiastki wymierne .
W podpowiedzi jest tak jesli wyroznik tego trojmianu jest kwadratem liczby nieparzystej
14 paź 16:56
ABC:
w ogólnym przypadku tak być nie musi
x2−6x+8=0 (x−2)(x−4)=0
Δ=36−32=4=22
14 paź 17:03
Krzysiu: szkoda zachodu
14 paź 17:04
6latek: Krzysiu to jest problen ze
stumilowego lasu .
ABC Czesc

zaraz dopytam bo robie inne zadanie
14 paź 17:10
ite: 16:56 tutaj widocznie wynika to z doboru współczynników trójmianu.
14 paź 17:11
ABC:
iteracja dobrze mówi, tu warunek wynika z tych szczególnych współczynników i końcowej postaci
delty
14 paź 17:14
6latek: Δ=[−(1−2k)]2−4k(k−2)
Δ=(2k−1)2−4k(k−2)
Δ=4k2−4k+1−4k2+8k
Δ= 4k+1
Co teraz ?
14 paź 17:17
ABC:
jaką resztę z dzielenia przez 4 daje kwadrat liczby parzystej , a jaką nieparzystej?
14 paź 17:29
6latek: wezmy np Kwadrat liczby parzystej przez 4 daje reszte 0 a nieparzystej daje reszte 1
Nasza liczba jest postaci 4k+1 czyli z dzielenia przez 4 daje reszte 1
Wiec musi byc kwadratem liczby nieparzystej (do tego zadania
OK

_
14 paź 17:35
ABC:
zaczynasz myśleć
14 paź 17:37
6latek: Bo sie dzisaj wyspalem

zazwyczaj mam noce bezsenne i w dzien jestem nieprzytomny
Gorzej jak gdzies wtedy mam jechac .
14 paź 17:38