Do odcinka AB dlugosci 20 nalezy punkt M
Budujemy trojkat rownoboczny AMC i kwadrat MBDE
Zbadaj sume pol trojkata i kwadratu jak funkcje AM=x
| x2√3 | ||
P(ABC)= | ||
| 4 |
| x2√3 | ||
y= | +(20−x)2 | |
| 4 |
| x2√3 | 4(20−x)2 | |||
y= | + | |||
| 4 | 4 |
| √3x2+3200−160x+4x2 | ||
y= | ||
| 4 |
| x2(4+√3 | ||
y= | −40x+800 | |
| 4 |
Raczej licz na kartce, bo: 4(20 − x)2 ≠ 3200 − 160x + 4x2
tak bede robil . Wczoraj tez liczylem dwa razy w pamieci i zle mi wyszlo
tak zapomnialem o tym . Juz dopisalem w zeszycie