Trojkat rownoboczny
6latek:

Dany jest trojkat rownoboczny ABC .Na bokach trojata AB BC i CA zaznacz odpowiednio punkty M,
N, P
tak ze AM= BN=CP =x i AB=1dm .
Zbadaj pole trojkta MNP jako funkcje x
| | √3 | |
Pole duzego trojkata P= |
| [dm2] |
| | 4 | |
Nie bardzo wiem co dalej z tym zrobic
14 paź 09:42
6latek: Teraz patrze .jest cos nie tak
Bede starl sie to rozwiazac jak wroce do domu
14 paź 09:52
ite:
1/ uzasadnij, że czerwony trójkąt jest równoboczny
2/ oblicz długość boku czerwonego trójkąta, np. z tw.cosinusów
14 paź 10:22
===:
... albo od pola podstawowego trójkata odejmij pola trzech trójkącików (wyliczone w funkcji od
x)
14 paź 12:05
6latek: dziekuje za uwagi
ja to zrobie pozniej
Wydaje mi sie ze dla obliczenia pola trojkata np MBN moge skorzystac z ewzoru
P=0,5*x*(1−x)*sin60o
14 paź 12:32
6latek: pole malego trojkata
| | 1 | | √3 | | √3x(1−x) | |
Pm= |
| * |
| (x(1−x)= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | √3 | | 3√3x(1−x) | |
P(MNP)= |
| − |
| |
| | 4 | | 4 | |
zapisane jako funkcja
=====================
Powinno byc dobrze
14 paź 14:28
6latek: Natomiast to co proponuje
ite
| | 1 | |
MP2= x2+(1−x)2− |
| *2*x(1−x) |
| | 2 | |
MP
2= x
2+1−2x+x
2−(x−x
2)
MP
2= 3x
2−3x+1
p(MNP)= (3x
2−3x+1)
√3}{4}
Wyszlo to samo
Uzasadnienie dlaczego to trojkat MNP jest rownoboczny (to nie za bardzo wiem jak to uzasadnic)
Tutaj bym prosil o odpowiedz . pewnie bedzie prosta
14 paź 14:44
ite: trójkąty ΔAPM, ΔBNM i ΔCNP są przystające (bkb) → wszystkie boki mają odpowiednio równe
14 paź 14:55
6latek: 
Nie pomyslaem o tym
dziekuje Ci
14 paź 15:03