i
studiatosh1t: Udowodnij, że dla wszystkich liczb naturalnych n≥1 liczba 6n w zapisie dziesiętnym kończy się
cyfrą 6
13 paź 21:53
Saizou :
Czyli chcemy udowodnić, że reszta z dzielenia liczby 6
n przez 10 wynosi 6, tzn.
6
n = 10t+6
• dla n=1 mamy
6
1=6=10*0+6

• zakładamy prawdziwość równości dla pewnego k, tzn
6
k=10t+6
• pokażemy, że równość zachodzi dla k+1
6
k+1=6
k*6=(10t+6)*6=10*6t+36=10*6t+30+6=10(6t+3)+6=10p+6
zatem ...
13 paź 22:06
Blee:
a do autora ... skoro 'studia to shit' to nie studiuj −−− idź do roboty ... polecam hydraulikę
bądź instalacje gazowe i wentylacyjne −−−− kupę kasy zarobisz i specjalnie nie będziesz
musiał wytężać umysłu.
13 paź 22:26
studiatosh1t: ciekawa propozycja, w razie czego bede o niej pamiętał
13 paź 22:28
Krzysiu: Więc musisz udowodnić, że 6n − 6 jest podzielne przez 10
6n−6 = 6(6n−1−1) = 3*2*(6n−1−1)
Wiemy, że an−bn = (a−b)(...), czyli an−bn dzieli się przez a−b
W naszym przypadku: a=6, b=1
Zatem 6n−1−1 dzieli się przez 5
Więc wyrażenie 3*2*(6n−1−1) dzieli się przez 10, a nawet i przez 30
14 paź 00:32
PW: Myślę, że to zadanie dla ucznia podstawówki, który umie już mnożyć "pod kreskę":
62 = 6•6 = 36
63 = 62•6, mnożymy:
36
× 6
−−−−
.... 6 − wynik mnożenia kończy się vyfrą "6"
i tak dalej
14 paź 09:31