oblicz
Michał: Oblicz
arcsin(sin(40)) = ?
jak się zabrać za coś takiego gdy argumentem jest liczba (nie stopnie!)
13 paź 20:32
Saizou :
sin x = y , zatem
x = arcsin y
x=arcsin(sinx)
...
arcsin(sin(40)) =40
13 paź 20:54
ABC:
nie zgadzam się z przedmówcą

zbiór wartości arkus sinusa to <−π/2,π/2>
zatem arcsin(sin(40))=13π−40
13 paź 21:19
Michał: kalkulator podziela zdanie Saizou
13 paź 22:09
Saizou :
ABC podał "klasyczny" zbiór wartości arcsin x (ten czerwony wykres)
ale nic nie stoi na przeszkodzie wziąć inny (te niebieskie)
13 paź 22:11
13 paź 22:17