uklad rownan
6latek: Dla jakich wartosci rzeczywistych parametru p uklad rownan
{x
2+y
2−2x=1
{y−x=p jest ukladem sprzecznym
1 rownanie to rownanie okregu
2 rownanie to rownanie prostej
Wiec nie moze byc punktow wspolnych
Mysle tak
wyznacze y z drugiego rownania i podsatwie do 1 rownania
y=x+p
x
2+(x+p)
2−2x=1
x
2+x
2+2px−2x=1
2x
2+x(2p−2)−1=0
Δ musi byc <0
Δ=(2p−2)
2−4*(−2)<0
Δ=4p
2−8p+4+8<0
4p
2−8p+12<0
I cos sie tutaj zaplatelem
13 paź 20:32
6latek: Skopalem to zgubilem p
2
13 paź 20:35
6latek: x
2+(x+p)
2−2x=1
x
2+x
2+2xp−2x+p
2−1=0
2x
2+(2p−2)x+p
2−1=0
Δ=(2p−2)
2−4*2(p
2−1)
Δ= 4p
2−8p−8p
2+8
Δ=−4p
2−8p+8<0
−4p
2−8p+8<0 |podziele to przze 4
−p
2−2p+4<0
Δ= 4+16=20
√20= 2
√5
| | 2−2√5 | |
p1= |
| = −1+√5= √5−1 |
| | −2 | |
p∊(−
∞,−1−
√5)U(
√5−1,
∞)
Teraz powinno byc dobrze .
13 paź 20:52
6latek: dalej zle

U mnie 8:4=4 a nie 2
13 paź 20:56
ABC:
graficznie łatwiej by ci było rozwiązać
13 paź 21:43
13 paź 22:35
6latek: Juz mam w zeszycie dobrze rozwiazane .
13 paź 22:36
6latek: ABC 
Wydawalo sie proste wiec je rozwiazywalem w pamieci (dlatego te bledy )
promujac−geogebre taki przedzial mi wyszedl .jest ksiazka do geogebry ale teraz dla mnie
za droga (kolo 40zl)
Matematyka z Geogebra .Kupie jak jak wroce do pracy .
13 paź 22:45
promując_geogebrę:
Geogebry można się nauczyć z filmów na YT,
a przede wszystkim (niezwodną : ) metodą prób i błędów.
Chyba niewiele osób uczy się z książek.
13 paź 22:55