wykres
6latek:narysuj wykres funkcji y=|x2+2x−3| i x∊R i z jego pomoca ustal zaleznosc liczby k
rzeczywistych rozwiazan rownania
|x2+2x−3|=a w zaleznosci od parametru a i a∊R
narysuj wykres funkcji k=g(a)
x2+2x−3=0
Δ=16
x1= −3
x2= 1
−b
p=
= −1
2a
q= (−1)2+2*(−1)−3= −4
wiec wykres f(x) bedzie taki
Teraz dla a∊(−∞,0) brak rozwiazan
a=0 2 rozwiazania
a∊(0,4) 4 rozwiazania
a=4 3 rozwiazania
a∊(4,∞) dwa rozwiazania
jakby ten drugi wykres mial wygladac ?
13 paź 19:47
ABC:
13 paź 19:55
6latek: czyli ABC os OX to bedzie a) i os OY to bedzie k
dzieki