matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dwumian newtona
ad:
Zapisz w jak najprostszej postaci (dwumian Newtona)
(−1)
k
(n−k+1) (n−k+2)...n
∑
proszę o pomoc
k!n
n−k
1−n
Powinno wyjść (
)
n
n
13 paź 18:02
jc:
n
k
∑
a
n−k
b
k
= (a+b)
n
a=1/n, b=−1
n
k
1
Twoja suma = ∑(−)
k
= (1/n − 1)
n
n
n−k
13 paź 21:00