Uklad rownan
6latek: natomiast zastananwia mnie ten uklad rownan
{x2+xy=28
{y2+xy=21
Mysle dodac stronami
x2+y2+2xy=49
(x2+y2)= (x+y)2−2xy
(x+y)2−2xy+2xy=49
(x+y)2=49
|x+y|=7 to x+y=7 lub x+y=−7
Ale co mi to da ?
13 paź 16:29
ABC:
możesz po kolei podstawiać y=7−x oraz y=−7−x
ten układ też gdzieś jest w repetytoriach
13 paź 16:36
ABC:
możesz odjąć stronami
x
2−y
2=7
(x−y)(x+y)=7
już widzisz?
13 paź 16:38
6latek: W odpowiedzi mam
x=4 iy=3 lub x=−4 iy=−3
Ale przeciez rownie dobrze moze byc
x=1 y=6 lb x=−1 y=−6
x=2 y=5 lub x=−2 ,y=−5
Nalezaloby wstawiac do rownania i sprawdzic po kolei ?
13 paź 16:40
6latek: dzieki

Tak jak piszesz . Lepiej odjac stronai i wychodzisz na wzor skroconego mnozenia
Troche sobie zagmatwalem .
13 paź 16:43
ABC:
z tego co ja napisałem 16:38 i ty 16:29 ostatnia linijka wynikają dwa przypadki
x−y=1, x+y=7
x−y=−1 , x+y=−7
pomyśl dlaczego, musisz sam dojść żeby został ślad w mózgu
13 paź 16:43
6latek: OK. Wroce jeszce do tych rownan przy wielomianach
teraz jestem przy funkcjach ogolnie i kwadratowej (tak na zmiane )
13 paź 16:58