W rozwinięciu dwumianowym wyrażenia f(x) wyznacz współczynnik przy α, jeśli:
kropka: W rozwinięciu dwumianowym wyrażenia f(x) wyznacz współczynnik przy α, jeśli:
f(x)= (x+ sin(x))7 α=x4sin3(x)
Proszę o pomoc z zadaniem
13 paź 16:16
ABC:
(a+b)
7=a
7+7a
6b+21a
5b
2+35a
4b
3+35a
3b
4+21a
2b
5+7ab
6+b
7
a=x , b=sin x
współczynnik wynosi 35
zapewne autor zadania nie tak sobie wyobrażał rozwiązanie tylko wypisanie wzoru z symbolem
Newtona
13 paź 16:23
Saizou :
| | | | 7*6*5 | |
u nas n= 7 k=3, zatem | = |
| =35 |
| | | 3*2*1 | |
13 paź 19:30