uklad rownana
6latek: Rozwiazac uklad rownan
{x2+y2=13
{x+y+xy=11
x2+y2=(x+y)2−2xy =13
x+y+xy=11
zrobie podsatwienie
x+y=u
x*y=v
{u2−2v=13
{u+v=11
v=11−u
=========
u2−2(11−u)=13
u2+2u−35=0
Δ=144 √144=12
u1= −7 u2= 5
v1= 11−(−7)=18
u=−7
v=18
x+y=−7
x*y=18 ... tutaj nie wiem jakie moga byc rozwiazania !
v2= 11−5=6
x+y=5
x*y=6 stad mam od razu x=2 y=3 lub x=3 i y=2
13 paź 16:01
Jerzy:
Policz y z drugiego i wstaw do pierwszego.
13 paź 16:04
6latek: Dobrze . dzieki
Zaraz zrobie to w zeszycie bo tutaj robilem to w pamieci
13 paź 16:08
ABC:

ten układ x+y=−7, xy=18 brak rozwiązań rzeczywistych
13 paź 16:17
6latek: ABC policzylem i tak samo mi wyszlo .
13 paź 16:21