Rozwiązać równanie
Weronika: Rozwiązać równanie :
y'+y
2sinx=3(xy)
2
y(0)=1 || y(0)=0
y'=3x
2+2xy+y
2−y
2sinx
dy=3x
2+2xy+y
2−y
2sinx dx
Czy do tego momentu jest dobrze ?
13 paź 16:00
Jerzy:
Od początku jest źle.To nie jest równanie o zmiennych rozdzielonych.
13 paź 16:20
Jerzy:
Pomijam fakt,że robisz masakryczne błędy rachunkowe.
13 paź 16:22
Jerzy:
Sorry,da się rozdzielić zmienne,ale nie takjjak ty to robisz.
dy/dx = y(3x2 − sinx) i teraz rozdziel zmenne
13 paź 16:30
Jerzy:
Po prawej y2 oczywiście.
13 paź 16:31
Weronika: czyli mam całki:
Teraz dobrze ?
14 paź 17:05
Jerzy:
Teraz jest OK.
14 paź 17:23
Weronika: czyli dla y(0)=1
C=−2,
a dla y(0)=0 jak będzie ?
14 paź 17:42
Jerzy:
Po co dwa warunki brzegowe ( do tego różne) dla policzenia jednej stałej ?
14 paź 17:53
Jerzy:
I skąd masz C = −2
14 paź 17:56