Uzasadnij, że liczba jest całkowita
Patryk2205: Witam.
Uzasadnij, że liczba 80 + sin2 80 stopni + sin2 10 stopni/10 − cos2 10 stopni − cos2 80
stopni jest całkowita.
Rozpisałem sobie to ze wzorów redukcyjnych, że:
sin2 80 stopni = cos2 10 stopni
sin2 10 stopni = cos2 80 stopni
Podstawiając wychodzi:
80 + cos2 10 stopni + cos2 80 stopni / 10 − cos2 10 stopni − cos2 80stopni
I teraz nie wiem w jaki sposób mam uzasadnić, że wynik będzie całkowity. Mógły ktoś pomóc?
13 paź 15:49
Eta:
sin
210
o=cos
280
o ,sin
280
o+cos
280
o=1
i cos
210
o= sin
280
o
| 80+1 | |
| =.....=9 −−l. całkowita |
| 10−1 | |
13 paź 15:54
Patryk2205: Faktycznie, mogłem same kąty 80 lub 10 pozamieniać i jedynki tryg. wychodzą. Dzięki za
odpowiedź
13 paź 16:03