Uklad rownan
6latek: Rozwiazac uklad rownan
(x+xy+y=11
(x
2y+y
2x=30
{(x+y)+xy=11
{xy(x+y)=30
podstawienie
x+y=u
x*y=v
{u+v=11
{u*v=30
u+v=11
u=11−v
=======
(11−v)*v=30
11v−v
2=30
−v
2+11v−30=0
v
2−11v+30=0
Δ= 121−120=1
| | 11−1 | |
v= |
| = 5 to u=11−5=6 |
| | 2 | |
| | 11+1 | |
v= |
| = 6 to u= 11−6=5 |
| | 2 | |
x+y=6
x*y=5
stad x=1 y=5 lub x=5 i y=1
x+y=5
x*y=6
stads x=2 y=3 lub x=3 i y=2
Dobrze jest ?
13 paź 15:33
===:
Nie umiesz sam sprawdzić?
13 paź 15:43
ABC:
to jest też w repetytoriach

dobrze
13 paź 15:46
6latek: Witam
Tadeusza 
Chodzi o sama ide rozwiazania
ABC na razie nie zagladam nawet do odpowiedzi
dzieki
13 paź 16:04
Mila:
x+xy+y=11
(x2*y+y2*x=30
x+y+xy=11
xy*(x+y)=30
xy=11−(x+y)
[11−(x+y)]*(x+y)=30
x+y=t
(11−t)*t=30
t2−11t+30=0, Δ=1
t=5 lub t=6
x+y=5
xy=6
(2,3),(3,2)
lub
x+y=6
xy=5
(1,5),(5,1)
Zgadza się z Twoim rozw,
13 paź 19:03
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
13 paź 19:05
Mila:
Też pozdrawiam
13 paź 19:07