uklad rownan
6latek: Rozwiaz uklad rownan z niewiadomymi x i y
{x2+y2=4
{x*y=√3
Bez rozwiazywania widze ze bedzie x=1 y=√3 lub x=√3 i y=1
Tylko nalezaloby to rozwiazac
13 paź 13:42
Jerzy:
Witaj

To jeszcze za mało rozwiązań „na oko”
13 paź 13:45
Jerzy:
Widać,że x ≠ 0 i y≠ 0, wylicz np. y z drugiego i wstaw do pierwszego.
13 paź 13:46
6latek: zaczalem to rozwiazywac tak
x2+y2=4
(x+y)2−2xy=4
(x+y)2=4+2√3
(x+y)=|√4+2√3|
√4+2√3= √x+√y
x+y=4
x*y=3
stad x=1 i y=3 lub x=3 i y=1
√4+2√3= 1+√3
Moge juz stad odczytac ? Tak ?
13 paź 13:49
6latek: Witam
Jerzy 
Zrobie tak jak kazesz
Brakuje jeszce x=−1 y=−
√3 lub x=−
√3 i y=−1
13 paź 13:51
ABC:
małolat przecież to jest we wszystkich starych repetytoriach z lat 1960−75

(x+y)
2=(1+
√3)
2
(x−y)
2=(1−
√3)
2
i rozważasz 4 kombinacje znaków możliwe i masz 4 rozwiązania
13 paź 13:54
6latek: ABC nie za szybko bo ja sie pogubie w tym wszystkim .
W repetytorium widzialem ale podstawienie zrobione
13 paź 14:03
Jerzy:
A wynik dostałeś ?
13 paź 14:04
6latek: Jerzy
Jeszcze nie zrobilem tego podstawienia o ktorym mowiles
Pojde na obiad i na wybory a potem zrobie
13 paź 14:06
ABC: w tych co ja mam jest tak zrobione jak napisałem i potem 4 układy równań
x+y=1+√3, x−y=1−√3 pierwszy
x+y=−(1+√3), x−y=1−√3 drugi itd.
13 paź 14:07
6latek: Jakie masz ?
I ewentualnie na ktorej stronie ?
13 paź 14:08
6latek: ja mam stare ale Gagatnicki .
13 paź 14:11
ABC:
Leitner , Żakowski (takie niebieskie) strona 170
13 paź 14:15
13 paź 14:17
6latek: mam tylko Zakowski Algebra i analiza matematyczna dla licealistow
Potem ja jescze raz przejrze
Teraz to co proponowal
Jerzy
| | √3 | |
x2+( |
| )2=4 (pomnoze przez x2 |
| | x | |
x
4−4x
2+3=0
Δ= 16−12=4
| | 4−2 | |
x12= |
| =1 stad x1= 1 lub x1=1 |
| | 2 | |
| | 4+2 | |
x22= |
| = 3 stad x2=√3 lub x2= −√3 |
| | 2 | |
Po podstawieniu x do y dostane
(x=1 y=
√3
x=−1 y=−
√3
x=
√3 y=1
x=−
√3 y=−1
+++++++ takie mam rozwiazanie w ksiazce .
13 paź 15:03