wielomiany 3ciego stopnia
Kacper: Sprawdź czy podany wielomian ma rozwiązanie w liczbach całkowitych:
0=x3−6x2−9x−8
13 paź 12:50
Maciess: Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
Chociaż nie jestem pewien czy nie mozna sie pokusic o coś takiego
x(x−6x−9)=8
x(x−x1)(x−x2)=23
i na podstawie tego coś powiedzieć
13 paź 13:04
6latek: w(1)=
W(−1)=
W(2)=
W(−2)=
W(4)=
W(−4)=
W(8)=
W(−8)=
jesli ktorys =0 to ma
13 paź 13:07
ite:
Maciess co oznaczyłeś przez x1 i x2 ?
13 paź 13:22
Jerzy:
Miejsca zerowe trójmianu x2 − 6x − 9
13 paź 13:26
Mila:
x3−6x2−9x−8=0
Jeżeli istnieje rozwiązanie w zbiorze liczb całkowitych, to należy go szukać w zbiorze:
{±1,±2,±4,±8}
13 paź 19:15
PW:

Wykres jest tylko ilustracją do tego co wyliczymy:
(x−2)
3 = x
3 − 3x
2•2 + 3x•2
2 − 2
3 = x
3 − 6x
2 + 12x − 8, zatem
w(x) = (x−2)
3 − 21x
i w pamięci sprawdzamy błyskawicznie (podstawiając liczby podane przez
Milę), że równanie
w(x) = 0
nie ma całkowitych rozwiązań.
Nie podając żadnych wyliczeń możemy ulubionym sposobem autorów książek

napisać:
− Jak łatwo sprawdzić, rozwiązania całkowite nie istnieją.
14 paź 15:05