Studia-Indukcja matematyczna
Kilkać: Wykazać że dla każdego n∊ℕ jest spełniona nierówność:
(1+a)n≥1+na+n(n−1)2a2
Doszedłem do tego momentu: (1+a)n+1≥1+a(n+1)+na2+n(n+1)−n(1+a)2co dalej czy dowód jest
już skończony?
13 paź 12:01
Kilkać: Proszę o pomoc od jeszcze do końca tego nie rozumiem
13 paź 12:02
Maciess: Czy masz po prostu udowodnić nierownośc Bernoulliego?
13 paź 12:11
Kilkać: Tak, dokładnie
13 paź 12:12
Kilkać: Indukcyjnie oczywiście
13 paź 12:12
Maciess: Założenie indukcyjne pomnóż obustronnie przez (1+a)
13 paź 12:19
Kilkać: Już to zrobiłem i po wyciągnięciu a przed ułamkiem oraz k w ułamku właśnie to mi wyszło
13 paź 12:58
Kilkać: Wcześnie oczywiście licznik przemnozylem
13 paź 12:59
Kilkać: Co teraz mam zrobić?
13 paź 12:59
Kilkać: Nie k tylko n pomyliłem sie
13 paź 13:00
6latek: ⋀n∊N i ⋀a∊R i a>−1 (1+a)n≥1+na
Dowod
dla n=1 nierownosc jest prawdziwa
(1+a)1≥1+a
Zalozmy ze
(1+a)n≥1+na i n>1 (zalozenie indukcyjne
mamy wykazac ze
(1+a)n+1≥1+(n+1)a
Mnozymy obie strony nierownosci (1+a)n≥1+na obustronnie przez a+1
mamsz bowiem a>−1 to a+1>0
Wtedy
(1+a)n(1+a)≥(1+na)(1+a)
(1+a)Nn+1}≥1+na2+a+na≥1+na+a=1+(n+1)a
masz udowodnione ze nierownosc wyjsciowa jest prawdziwa dla dowolnej liczby n i dowolnej
a>−1
ja nie uzywam k
13 paź 13:25
Kilkać: czyli miałem tylko dla wyjściowej udowodnić?
A co z tym członem: n(n−1)2a2 ?
13 paź 13:45
ABC:
małolat udowodnił zwykłą nierówność Bernoulliego a ty masz udowodnić uogólnioną niestety, to
pewnie taki test ze strony prowadzącego zajęcia, bo w internecie ciężko znaleźć to zrobione
indukcją
13 paź 14:01
Kilkać: czyli co mam dalej z tym zrobić?
13 paź 14:05
ABC:
udowodnić indukcyjnie ale swoją wersję
13 paź 14:08
ICSP: Dla a = −1 wyrażenie po lewej stronie → ∞, więc ciężko aby było mniejsze od 0 dla dowolnego n.
Jak widać nierówność nie jest prawdziwa.
13 paź 14:28
ABC:
gdy wypisze prawidłowe założenia to mu wyjdzie
13 paź 14:34