zadanko maturalne,pomocy
Matura2020: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi ma miarę
2α. Przez krawędź podstawy poprowadzono płaszczyznę prostopadłą do przeciwległej krawędzi
bocznej ostrosłupa. Wykaż, że tworzy ona z płaszczyzną podstawy taki kąt β, że √3 *tgα *
cosβ=1.
13 paź 11:23
Bogdan:

r − długość promienia okręgu wpisanego w podstawę ostrosłupa, podstawą jest trójkąt
równoboczny.
| | w | |
cosβ = |
| ⇒ w = 3r*cosβ |
| | 3r | |
| | r√3 | |
tgα = |
| ⇒ r√3 = w*tgα ⇒ r√3 = 3r*cosβ * tgα ⇒ 1 = √3*cosβ*tgα |
| | w | |
13 paź 12:00
Eta:
| | w | | a | |
cosβ= |
| ⇒w=a√3*cosβ i tgα= |
| ⇒ a=w*tgα |
| | a√3 | | w | |
to: a=a
√3cosβ*tgα ⇒
√3cosβ*tgα=1
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
13 paź 12:17
Eta:
Sorry

nie widziałam wpisu
Bogdana
13 paź 12:19
Bogdan:
Witaj
Eto, to chyba telepatia, bo nasze rysunki i rozwiązania są prawie identyczne.
Pozdrawiam
13 paź 12:31
Eta:
Witaj
Bogdanie
Często tak mamy
13 paź 12:58