parametr
6latek:

Ustal dla jakich wartosci rzeczywistych parametru a rownanie
|x−1|= a
2−3a−2 ma dwa rozwiazania roznych znakow
jak to mozna rozwiazac algebraicznie ?
13 paź 09:19
ABC:
musi zachodzić warunek a2−3a−2>0
13 paź 09:24
6latek: Witam

Dlaczego tak ?
13 paź 09:28
ABC:
no rozczarowałeś mnie , nie pojmujesz że |x−1| to odległość liczby x od liczby 1 ?
13 paź 09:30
ABC:
wróć nie doczytałem treści, to przez to że cały czas myślę czy iść na wybory i na kogo
zagłosować

jeszcze jeden warunek jest potrzebny oprócz tego co napisałem
13 paź 09:33
6latek: ABC ja duzo rzeczy nie wiem ,nie pamietam ,ale na sile nie bede udawal przed soba ze wiem
Dlatego pytam .Wbrew pozorom nie jestem narcyzem .
WIdze na wykresie ktory zrobilem ze dla y∊(1,∞) beda dwa rozwiazania roznych znakow
13 paź 09:35
6latek: Idz na wybory .
na kogo zaglosujesz to juz Twoj wybor , ale idz .
13 paź 09:36
ABC:
dobra pójdę

jest takie podejście , nie rozumiesz zadania spróbuj zrobić łatwiejsze
|x−1|=p kiedy ma dwa rozwiązania różnych znaków
1) p>0 żeby w ogóle były 2 rozwiązania
2) rozpisujemy te rozwiązania x−1=p lub x−1=−p czyli x=p+1 lub x=−p+1
i teraz ponieważ p>0 to większa z tych liczb p+1
czyli p+1>0 i −p+1 <0 żeby były różne znaki
p>−1 i p>1 ostatecznie p>1
13 paź 09:46
6latek: naprawde o tych przypadkach myslaem . Bez sciemy
dzieki .Zaraz policze .
13 paź 09:52