Rozwiazania p i q
6latek: Dla jakich rzeczywistych p i q rozwiazaniami rownania
x2+(1−p)x−q−3 sa liczby p i q ?
Jak podejsc do tego?
12 paź 21:46
ICSP: Wzory Viete'a
12 paź 21:52
6latek: to rownanie =0
Nie wiem czy molgym tak zapisac
Skoro to sa rozwiazania to takie rownanie mozna zapisac w postaci
x
2+(p+q)x+p*q =0
wtedy dostalbym
p+q= p−1
p*q=−(q+3)
stad dostaje
q=−1
tak moge ?
12 paź 21:54
6latek: p=2 a nie (−2)
12 paź 21:58
ICSP: (x−p)(x−q) = x2 − (p+q)x + pq
o dziwo układ równań już jest poprawny.
Możesz tak zrobić
12 paź 22:00
Jerzy:
Masz dwa warunki: f(p) = 0 oraz f(q) = 0
12 paź 22:03
6latek: Jerzy 
Autor proponowal wlasnie takie rozwiazanie a ja sie zastanawialem dlaczego tak
Juz wiem .
Dziekuje Ci
ICSP
12 paź 22:08