Funkcja kwadratowa
6latek: Wykaz ze rownanie
(x−a)(x−b)+(x−b)(x−c)+(x−a)(x−c)=0 z niewiadoma x ma co najmniej jedno rozwiazanie
rzeczywiste dla wszystkich parametrow a, b,c∊R
(x−a)(x−b)= x2−bx−ax+ab
(x−b)(x−c)= x2−bx−cx+bc
(x−a)(x−c)= x2−cx−ax+ac
po dodaniu mam
3x2−2bx−2ax−2cx+ab+bc+ac
3x2−2(b+a+c)x+ab+bc+ac
Δ= 4(a+b+c)2−12(ab+bc+ac)
Teraz to musi byc nieujemne
Δ=4a2+4b2+4c2+8ab+8bc+8ac−12ab−12bc−12ac
Δ= 4a2+4b2+4c2−4ab−4bc−4ac
Co dalej mozna zobic tutaj?
Pewnie jakies wzory skroconego mnozenia
12 paź 21:19
ICSP: 2 przed nawias i rozbi 2a2 + 2b2 + 2c2 na a2 + a2 + b2 + b2 + c2 + c2
12 paź 21:21
6latek: 2[(a−b)2+(b−c)2+(a−c)2)] ≥0
dzieki .
12 paź 21:25