Prosze o pomoc
Xtyz: Wyszukaj wzór na qn= 1,2,3,4,.....,97,98,99,101,103,....itd.
12 paź 20:04
Saizou :
Zapis jest nieczytelny, o co w nim chodzi?
12 paź 20:07
Xtyz: Wyrazy od 1 do 99 rosną o 1 a od 99 do nieskończoności rosną o 2 i trzeba wzor znaleźć na ten
ciag
12 paź 20:10
Xtyz: Ktoś ma jakiś pomysł? Halo halo
12 paź 20:41
Blee:
| | n | |
qn = n + podłoga z ( |
| ) |
| | 100 | |
12 paź 20:48
Xtyz: Podłoga?
12 paź 20:54
Blee:
część całkowita
[x] = max{ k ∊ Z ; k ≤ x] (czyli największa liczba całkowita (k), nie większa niż x)
12 paź 20:56
12 paź 20:59
Xtyz: O dzięki, jesteś profesorem z matmy że tak szybko to wymyśliłes?
12 paź 20:59
ICSP: Blee twój wzór już nie będzie prawdziwy dla n > 200
| | ⎧ | n dla n ≤ 99 | |
| an = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2n − 99 dla n > 99 | |
12 paź 21:07
ICSP: albo tak : A = {1 , 2 , ... , 99}
an = n * 1A + (2n − 99) * 1N/A
Chyba ten zapis również jest poprawny.
12 paź 21:14
Xtyz: Ten dolny indeks A A potem N/A przy 1 co oznacza ?
12 paź 21:20
ICSP: Oznaczenie indykatora zbioru A
12 paź 21:23
Xtyz: Nie chwytam, czy mógłbyś podać jakiś przykład wykonania działania na tym indykatorze ?
12 paź 21:28
Bleee:
ICPS, założyłem że przy 200 znowu będzie przeskok

Nadinterpretacja z mojej strony
12 paź 21:32
Bleee: Xtyz − − na hakim poziomie nauczania jesteś?
12 paź 21:32
ICSP: Jeżeli jakaś liczba należy do zbioru to funkcja zwraca 1 w przeciwnym wypadku 0
1N(5) = 1 bo 5 należy do zbioru liczb naturalnych
1N(−5) = 0 bo − 5 nie należy do zbioru liczb naturalnych
Nie wiem co tutaj można jeszcze dodać.
12 paź 21:32
Bleee:
I czy masz 0odane co się dzieje w okolicach n=200?
12 paź 21:32
ICSP: Blee problem z tym przykładem jest taki, że ten ciąg nie został dobrze zdefiniowany.
Nie widać jakiegoś ogólnego schematu, więc możemy się tylko domyślać.
12 paź 21:33
Xtyz: Na 2 roku studiów jestem, wykładowca wtrącił 3 grosze ni stąd no zowąd o ciągu Fibonacciego i
powiedział ze kto znajdzie wzor dla qn ( podałem wyżej) to ocenę nam podniesie
12 paź 21:37
Xtyz: Nie mam nic podanego dla n=200, podane są tylko te wyrazy które napisałem przy treści zadania
12 paź 21:41
Blee:
Skoro jesteś na drugim roku studiów to powinieneś był mieć przedstawioną funkcję skokową
Heaviside’a (przyjmuje wartość 0 dla ujemnych, 1 dla dodatnich + zero).
W takim razie qn = n + 1(n−100)*(n−99)
1(n−100) = 0 dla n−100 < 0 czyli dla n < 100
1(n−100) = 1 dla n−100 ≥ 0 czyli dla n ≥ 100
innymi słowy −−− dla n<100 'końcówka prawej strony jest równa 0'
13 paź 02:57
Pan Kalafior:
qn = n, n<100
qn = 99+2(n−99), n≥100
I to się kwalifikuje jako wzór.
Blee ma wykształcenie informatyka, ale daleko mu do profesora.
13 paź 03:23
Trtrtryy: Dzięki Panowie !
13 paź 12:14