Fcja
Joanna: Największa wartość funkcji f(x)=a(x−3)(x+5) jest równa 5. Wyznacz współczynnik a oraz
współrzędne wierzchołka.
12 paź 19:39
Saizou :
skoro funkcja ma największą wartość w wierzchołki jeżeli parabola jest skierowana ramionami
do dołu.
| | x1+x2 | | 3+(−5) | | −2 | |
xw = |
| = |
| = |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
f(x
w)=5
f(−1)=5
5=a(−1−3)(−1+5)
5=a*(−4)*4
12 paź 19:45
6latek: x
1=−5
x
2= 3
z zadania
q=5
teraz postac kanoniczna
y=a(x−p)
2+q
wylicz z tego a
12 paź 19:45
Joanna: Aaaa oki dziękuję
12 paź 19:56