proszę o pomoc
poziomka: Witam, mam problem z paroma przykładami z liczb zespolonych. Proszę o wytłumaczenie, sytuacja
kryzysowa
1. Oblicz
p{−i]
3√i
i5
12 paź 19:39
ABC:
była postać trygonometryczna i wzór de Moivre'a ?
12 paź 19:41
6latek: i5=(i2)*(i2)*i= (−1)*(−1)*i= i
12 paź 19:42
poziomka: Tak mam na konspekcie, ale prosiłabym o rozwiazanie i wytłumaczenie, bo nie chce mieć
zaległości
12 paź 19:47
poziomka: Tak mam na konspekcie, ale prosiłabym o rozwiazanie i wytłumaczenie, bo nie chce mieć
zaległości
12 paź 19:48
ABC:
zamień sobie liczby i oraz −i na postać trygonometryczną i skorzystaj ze wzoru
od biedy można to liczyć na piechotę
(a+bi)2=−i
a2+2abi−b2=−i
porównujesz części rzeczywiste i urojone i dostajesz układ równań
a2−b2=0 , 2ab=−1 dość prosto go rozwiązać
12 paź 20:00
Mila:
Jeden ze sposobów:
z=
√i /
2
z
2=i
12 paź 21:00
Mila:
2)
z=
3√i /
3
z
3=i
z
3−i=0
z
3−1*i=0⇔z
3+i
2*i=0
z
3+i
3=0
(z+i)*(z
2−iz−1)=0
z=−i lub (z
2−iz−1)=0 licz Δ i dalej z
1, z
2
2) II sposób− Wzory de Moivre'a
z=
3√i
v=i
|i|=1
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
zn=|i|*(cos |
| +i sin |
| ) dla k=0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
| | | | | | π | | π | |
z0=1*(cos |
| +isin |
| )=cos |
| +i sin |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
| | | | | | 5π | | 5π | |
z1=(cos |
| +isin |
| )=cos |
| +i sin |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
| | | | | | 9π | | 9π | |
z2=(cos |
| +isin |
| )=cos |
| +i sin |
| =0−1i |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
z
2=−i
============
12 paź 21:12