pole wpisanego kwadratu
kasia : w kwadrat o boku długości 6 cm wpisano drugi kwadrat tak, że jego boki tworzą z bokami danego
kwadratu kąty odpowiednio 30 i 60 stopni. Oblicz pole wpisanego kwadratu.
21 lut 19:47
życzliwa: liczymy z funkcji trygonometrycznych sin 60o=6/c czyli c=4√3 czyli pole kwadratu c2=40cm2
21 lut 20:01
Zielona Gałązka: życzliwa − ojojoj..... nie tędy droga
21 lut 21:05
Zielona Gałązka:

Sorry ale ja tu nie umiem rysować.
Jeśli bok dużego kwadratu jest 6, to boki tego małego Δ mają x oraz (6−x)
Wylicz z sinusa 30= x/c i potem z sinusa 60 =(6−x)/c
Otrzymasz całkiem nietrudny układ równań, w którym obliczysz x i c.
A pole kwadratu to c
2
21 lut 21:14