Ile osób nic nie zamówiło?
DandeZ: W bufecie są 24 osoby. 13 osób zamówiło kawę, 14 – ciastko. Wodę mineralną zamówiło tyle samo
osób co kawę z ciastkiem. 6 osób wzięło kawę i wodę; 4 osoby − ciastko i wodę, ale bez kawy.
Ile osób nic nie zamówiło?
12 paź 18:09
Saizou :
K − osoby które zamówiły kawę
C− osoby, które zamówiły ciastko
W − osoby, które zamówiły wodę
N − osoby, które nic nie zamówiły
i skorzystaj z zasady włączeń i wyłączeń
12 paź 18:18
DandeZ: | K U C U W| = |K| (13) + |C| (14) + |W| − |K∩C| − |K∩W| (6) − |C∩W| (4) + |K∩C∩W|
| K U C U W| = 17 + |K∩C∩W| [|W| − |K∩C| się znoszą, bo wynoszą tyle samo]
Teraz tylko ile wynosi |K∩C∩W|?
13 paź 12:44
ite:
|C∩W| − |K∩C∩W|=4
ciastko i wodę, ale bez kawy
dobrze myślę?
13 paź 13:16
Pytający:
Ite dobrze prawi.
13 paź 13:56
Saizou :
będę pisać bez oznaczenia mocy zbiorów
K ∪ C ∪ W ∪ N=
K + C + W + N
−(K ∩ C + K ∩ W + K ∩ N+C ∩ W + C ∩ N + W ∩ N)
+ K ∩ C ∩ W + K ∩ C ∩ N + C ∩ W ∩ N + K ∩ W ∩ N
− K ∩ C ∩ W ∩ N
K ∪ C ∪ W ∪ N = 24
K = 13
C = 14
W = K ∩ C
K ∩ W = 6
C ∩ W − C ∩ W ∩ K =4
wystarczy podstawić o obliczyć N
13 paź 14:13