Wyznacz liczbę a dla nierówności
Xyz: Wyznacz liczbę a, Dla której zbiorem rozwiązań dla niej nierówności jest zbiór podane obok tej
nierównośc
4x−1≤ ax + 1 ; R
12 paź 15:52
Xyz: NADAL POTRZEBUJE POMOCY − to nie moja odpowiedz
12 paź 15:54
Xyz: Poproszę o pomoc
12 paź 16:00
ICSP: a = 4
12 paź 16:05
Xyz: Jak rozwiązać po kolei
12 paź 16:06
ICSP: (4 − a)x −2 ≤ 0
Po lewej masz funkcję liniową.
Przyjmie ona tylko wartości ujemny wtedy gdy będzie stała.
12 paź 16:14
Xyz: A można jeszcze bardziej rozpisać
12 paź 16:48
ICSP: To jest zadanie bardziej na wykorzystanie własności funkcji liniowej niż na liczenie.
Matematyka polega bardziej na zauważaniu zależności i ich wykorzystywaniu niż na zwykłym
nudnym liczeniu.
Narysuj sobie układ współrzędnych a następnie w nim kilka funkcji liniowych.
Jaki warunek musi być spełniony aby wykresy takich funkcji się nie przecinały?
Właśnie na tym pytaniu zbudowane jest to zadanie.
12 paź 16:57
Xyz: Dzięki
12 paź 17:09
Mila:

4x−1≤ ax + 1 ; dla x∊R
Wykresy nie przecinają się i wykres
f(x)=4x−1 leży poniżej wykresu
g(x)=qx+1⇔
a=4
12 paź 18:44
Xyz: Poproszę o pomoc nadal
13 paź 15:23
Mila:
Jakie jeszcze masz pytania?
13 paź 19:43