funkcja liniowa
kxxxx: Dana jest funkcja o wzorze f(x)=2|x−1|+√x²+4x+4
a. Napisz wzór funkcji nie używając symbolu wartości bezwzglednej i pierwiastka kwadratowego
b. Zbadaj liczbę rozwiązań równania f(x)=2k−5, k∊R, ze względu na wartość parametru k.
12 paź 15:21
6latek: √x2+4x+4= √(x+2)2= |x+2|
y=2|x−1|+|x+2|
teraz przedzialy bedziesz mial funkcje skladana
12 paź 15:25
kxxxx: A jak zbadać liczbę rozwiązan?
12 paź 15:34
6latek: Algevraicznie nie potrafie zrobic
natomiast wykres f(x) cialbym po osi OY prosta o rownaniu y= 2k−5 i patrzyl na liczbe
rozwiazan
12 paź 15:38
6latek:

teraz widzisz ze dla y∊(−
∞ 3) nie ma rozwiazan
dla y=3 jest 1 rozwiazanie
dla y∊(3,
∞) masz 2 rozwiazania
Teraz dobieraj k
12 paź 15:45
kxxxx: Dziękuję za pomoc
12 paź 15:48
6latek: Dobrze
12 paź 15:49