zbiór wartości przy użyciu pochodnych
x: Wyznacz (przy pomocy pochodnej) zbiór wartości funkcji f(x) = 5sinx2 − cos2(x)
12 paź 14:22
a: to wyznacz : D
f'(x) = ...
12 paź 14:56
x: i co dalej po pochodnej?
13 paź 17:38
a:
1. pochodna
2. przyrownaj pochodna do zera zeby znalezc ekstrema (i wyznacz wartosci tych ekstremow)
3. policz granice funkcji w −∞ i w +∞
4. zbiorem wartosci bedzie przedzial od najmniejszej do najwiekszej z wyznaczonych wartosci z
punktow 2 i 3
13 paź 19:35
a: A bez uzycia pochodnej tez mozna, wtedy
korzystajac z jedynki tryg.:
sin
2x+cos
2x = 1 −−−> sin
2x = 1−cos
2x
zatem
| | 5 sinx | | 5sinx | | 5sinx | |
f(x) = |
| = |
| = |
| |
| | 2−cos2x | | 1+1−cos2x | | 1+sin2x | |
| | 5sinx | |
y = |
| /*(1+sin2x) |
| | 1+sin2x | |
y*(1+sin
2x )= 5sinx
y + y*sin
2x − 5sinx = 0
y*sin
2x − 5sinx + y = 0
Δ
sinx ≥ 0
Δ
sinx = (−5)
2 − 4*y*y = 25 − 4y
2
25 − 4y
2 ≥ 0
(5−2y)(5+2y) ≥ 0
13 paź 19:49
x: Dziękuję, bez pochodnej to no problem − jeśli z użyciem pochodnych to jak wyliczyć te granice,
bo z tym mam problem?
14 paź 06:28