wozry Viete'a
a: zapisz za pomocą wzorów Vietea
x1 3 − x2 3 = x1 4 − x2 4
wychodzi mi równanie gdzie przed czynnik wyciągnąłem (x1−x2) więc chyba
gdzieś jest błąd; proszę o pomoc
12 paź 13:27
Jack:
zamiast x1 i x2 napisze 'a' i 'b', bo tu mi bedzie latwiej to napisac
a3 − b3 = a4 − b4
a3−b3 = (a−b)(a2+ab+b2) = (a−b)[(a+b)2−ab]
a4−b4 = (a2)2 − (b2)2 = (a2−b2)(a2+b2) = (a−b)(a+b)[(a+b)2−2ab]
zakladajac ze sa 2 rozne pierwiastki, tzn. x1 ≠ x2
(a−b)[(a+b)2−ab] = (a−b)(a+b)[(a+b)2−2ab] /:(a−b)
(a+b)2−ab = (a+b)[(a+b)2−2ab]
i tyle.
12 paź 13:42
a: dziękuję <3
12 paź 14:20