Help!!!: Czy ciąg jest ograniczony z dołu lub z góry
Cn=(1/n+1)+(1/n+2)+...+(1/n+n)
18 lis 14:00
Basia:
an=n+1/n
an+1=n+1+1/(n+1)
an+1-an=n+1+1/(n+1)-n-1/n=1+(n-n-1)/[n(n+1)]=1-1/[n(n+1)]≥0 dla k.n∈N
czyli {an} jest rosnący
a1=2 i to jest ograniczenie z dołu
lim(n→+∞)(n+1/n)=+∞+0=+∞
nieograniczony z góry
18 lis 14:13
Basia:
oj nie sorry to nie to
cn=1+2+3+...+n+n*1/n=(1+2+....+n)+1=[n(n+1)/2] +1 = [n(n+1)+2]/2=[n2+n+2]/2
ograniczony z dołu przez c1=2
i nieograniczony z góry
18 lis 14:17
Help%21%21%21: hm... w odpowidziach mam ze jest ograniczony z gory M=1
18 lis 14:29
Mycha: pytanie czy
an=n+1/n
czy raczej
an=1/(n+n)
18 lis 14:31
Help: zadanie jest dokładnie takie:
Zbadać czy podany ciąg jest ograniczony z góry:
an=[1/(n+1)] + [1/(n+2)]+...[1/(n+n)]
/ (slash) czytaj jako ułamek
18 lis 14:39
Help: wogole nie czaje tych zadan z ograniczeniami.... jak to sie rozwiazuje...
18 lis 14:41
Basia:
no to pisz od razu dokładnie bo szkoda czasu
18 lis 14:43
Basia:
n<n+1<n+2<...<n+n ⇒
1/n>1/(n+1)>1/(n+2)>....>1/(n+n)
czyli
1/(n+1)+1/(n+2)+...+1/(n+n)<1/n+1/n+...+1/n=n*1/n=1
czyli ograniczony z góry liczbą 1 bo wszystkie jego wyrazy są <1
z dołu też jest ograniczony liczbą 0
18 lis 14:48
Help: masz racje... przepraszam
18 lis 14:48
Basia:
jakiejś jednej zasady nie ma;
trzeba się przyjrzeć wyrazom ciągu i spróbować wzór tak przekształcić żeby było widać, że
wszystkie wyrazy są mniejsze (większe) od jakiejś liczby
18 lis 14:50
Help: ok dzięki bardzo

!
18 lis 14:53
Help: jeszcze jedno pytanko:
jeśli badasz monotoniczność ciągu od pewnego miejsca to kiedy stosujesz an+1/an a
kiedy an+1-an
18 lis 15:04
b.: iloraz an+1/an tylko, gdy wszystkie wyrazy są dodatnie;
różnicę można zawsze
czyli dla dodatnich są 2 możliwości i to, którą lepiej użyć zależy od ciągu
(np. jak występuje n! to często lepiej iloraz, bo się dużo skróci...)
18 lis 22:42