rownaie funkcyjne
6latek: Jeszcze mam takie rownanko funkcyjne zanim pojde kosic trawe
| | 1−x | | x | |
( |
| )f(1/x))+f(x)= |
| |
| | x | | 1−x | |
| | 1−x | | x | |
( |
| )f(1/x)= f(x)− |
| |
| | x | | 1−x | |
| | f(x)*x | |
f(1/x)= |
| −1 po podzieleniu |
| | 1−x | |
Dobrze do tej pory jest ?
12 paź 11:48
jc:
(x−1) f(x) + f(1/x) = 1/(x−1)
(1/x − 1) f(1/x) + f(x) = x/(1−x)
Mnożysz pierwsze przez (1/x −1) i odejmujesz.
To po prostu układ dwóch równań liniowych z niewiadomymi A=f(x) i B=f(1/x).
12 paź 11:54
jc:
(x−1) A + B = 1/(x−1)
A + (1−x)/x B = x/(1−x)
12 paź 11:56
jc: f(x)=1/(x−1), ale mogłem coś pomylić. Sprawdź!
12 paź 12:08
6latek: jc
| | 1 | |
Wyszlo mi f(x)= |
| i taka jest odpowiedz . |
| | 1−x | |
12 paź 14:29