Rownanie funkcyjne
6latek: Znajdz wszystkie funkcje f: R\{1}→R spelniajace dla kazdego x≠0 rownanie fnkcyjne
Co zrobic tutaj ?
12 paź 10:08
ABC:
zapewne układ równań stworzyć
12 paź 10:17
6latek: czesc
ABC 
Domyslam sie (tez jesten cwany )

tylko jaki bys proponowal ?
12 paź 10:20
ABC:
podstaw za x − 1/x, bo 1/(1/x)=x
12 paź 10:22
6latek: | | 1 | |
Wzorujac sie na poprzenim zadaniu to w miejsce x wstawilbym |
| |
| | x | |
Ale dlaczego wlasnie tak to juz nie bardzo pojmuje
Jesli to zrobie to dostane
Teraz bede mial taki uklad rownan
======================
dodam to stronami
| | 1 | | x | | 1 | | x | | 1−x | |
4f(x)+4f(1/x)= |
| + |
| = |
| − |
| = |
| =1 |
| | 1−x | | x−1 | | 1−x | | 1−x | | 1−x | |
4f(x)+4f(1/x)= 1
Teraz stanalem
12 paź 10:34
ABC:
czy ty słyszałeś o metodzie PRZECIWNYCH współczynników?
12 paź 10:42
6latek: Tak .Oczywiscie ze slyszalem .Uklady rownan sie tak rozwiazuje
Gdzie mam to tutaj zastosowac ?
12 paź 10:44
ABC: mogłeś pierwsze równanie pomnożyć przez −3 i wtedy dodać stronami
ale z tego co otrzymałeś możesz wyznaczyć f(1/x)=1/4−f(x) i podstawić do wyjściowego, na to
samo wyjdzie
12 paź 10:46
Jerzy:
Cześć

często w tej metodzie najpierw „przygotowujemy” jedno lub obydwa równania przed
dodaniem stronami.
12 paź 10:48
6latek: Witaj
Jerzy
12 paź 11:00
6latek: ABC wyszlo mi tak jak w odpowiedzi
dzieki za pomoc
12 paź 11:02
ego:
I tak tego nie pojmiesz!
12 paź 12:33
6latek: kto ma racje ten stawia kolacje
Stac cie na taki gest?
12 paź 14:20