Wykres funkcji
Master Xie Yi : Narysuj wykres funkcji
y=sgn(x−1)−2sgn(x+1)
12 paź 08:10
Master Xie Yi :

(x−1=0 to x=1
0 dla x=1
1 dla x>1
−1 dla x<1
To bedzie dla funkcji sgn(x−1)
x+1=0 to x=−1
0 dla x=−1
−2 dla x>−1
2 dla x<−1
12 paź 08:28
Master Xie Yi : Ale to jest narysowane zle i nie wiem dlaczego
12 paź 08:40
Master Xie Yi :

tak bedzie wygladal
12 paź 09:02
Saizou :

Przypomnienie.
1 dla x > 0
sgn(x)= 0 dla x = 0
−1 dla x < 0
Wyznaczamy punkty, które będą dzielić oś liczb na przedziały, w których będziemy określać
funkcję
x−1=0
x=1
x+1=0
x=−1
I przypadek
dla x∊(−
∞;−1) mamy y=−1−2*(−1)=1
II przypadek
dla x=−1 mamy y=−1−2*0=−1
III przypadek
dla x∊(−1, 1) mamy y=−1−2*1=−3
IV przypadek
dla x=1 mamy y=0−2*1=−2
V przypadek
dla x∊(1;+
∞) mamy y=1−2*1=−1
12 paź 09:14
Master Xie Yi : Czesc i dzieki
12 paź 09:32