wyznacz funkcje liniową spełniającą warunki
matematyczka: Wyznacz funkcje liniową tak, aby dla każdego x ∊ R były spełnione warunki:
f(3x)=3f(x)−2 i f(x+3)=f(x)+9
11 paź 21:18
Master Xie Yi : Zadanie nr 231 ze zbioru Sniezek Tecza

Odp. y=3x+1
11 paź 21:25
matematyczka: Niestety nie posiadam takiego zbioru i nie mam pojęcia w jaki sposób to w ogóle rozwiązać
11 paź 21:26
ICSP: Skoro ma być liniowa to można ją zapisać w następującej postaci:
f(x) = ax + b
Wtedy
f(3x) = a(3x) + b
f(x+3) = a(x+3) + b
Wystarczy podstawiać i rozwiązać układ równań.
11 paź 21:30
Mila:
f(x)=ax+b
f(3x)=a*3x+b, f(x+3)=a*(x+3)+b
(1) 3ax+b=3*(ax+b)−2
(2) ax+3a+b=ax+b+9
−−−−−−−−−−−−−
(z 1 i 2)
3ax+b=3ax+3b−2⇔2b−2=0
3a=9
−−−−−−−−−−−−
a=3
b=1
f(x)=3x+1
11 paź 21:34
matematyczka: A w jaki sposób w takim razie zapisać 3f(x)−2 żeby zawierało litery a i b?
11 paź 21:35
Master Xie Yi : ICSP
Posiadasz moze jaks ksiazke do rownan funkcyjnych (na razie proste poziom liceum ) ktora
moglys polecic?
11 paź 21:37
matematyczka: Mila dziękuję za pomoc.
11 paź 21:39
Mila:
11 paź 21:42