funkcja kwadratowa
Master Xie Yi : Znajdz wzor funkcji kwadratowej ktorej wykres jest styczny do osi OX i do ktorego naleza
punkty
A=(1,1) i B=(2,9)
y=ax2+bx+c i c≠0
a+b+c=1
4a+2b+c=9
i delta =0 czyli b2−4*a*0
odejmuje 2 od pierwszego i dostaje
3a+b=8 to b=8−3a
z 1 rownania
c=1−a−b
c=1−a−(8−3a)
c= 2a−7
wstawiam do drugiego rownania
4a+2(8−3a)+2a−7=9
4a+16−6a+2a−7=9
0=0
Co jest nie tak
11 paź 20:26
ICSP: Operujesz tylko na dwóch równaniach.
Nic nowego z nich nie dostaniesz.
Twoją funkcję można zapisać w postaci :
y = a(x − b)2
11 paź 20:33
Saizou :
a+b+c=1
4a+2b+c=9
b
2−4a
c=0
a+b+c−(4a+2b+c)=1−9
−3a−b=−8
b=8−3a
c=1−a−b
c=1−a−(8−3a)
c=2a−7
(8−3a)
2−4a(2a−7)=0
64−48a+9a
2−8a
2+28a=0
a
2−20a+64=0
Δ=(−20)
2−4*1*64=400−256=144
| | 20−12 | | 8 | | 20+12 | | 32 | |
a1= |
| = |
| =4 a2= |
| = |
| =16 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
b
1=8−3*4=8−12=−4 b
2=8−3*16=8−48=−40
c
1=2*4−7=8−7=−1 c
2=3*16−7=48−7=41
11 paź 20:36
Master Xie Yi : dzieki serdeczne
11 paź 20:48
Saizou :
poprawka końcówki
c1=−1
c2=2*16−7=32−7=25
y1=4x2−4x+1
y2=16x2−40x+25
11 paź 20:49
Mila:

1) W=(p,0) −wsp. wierzchołka paraboli
y=a(x−p)
2
9=a*(2−p)
2
1=a*(1−p)
2
stąd:
11 paź 20:50
Master Xie Yi : dzieki
Milu
11 paź 20:55
Master Xie Yi : Milu
tutaj nie ma y=a(x−p)2+q bo tutaj q=0 bo zbior wartosci tej funkcji to <0,∞)
11 paź 21:33
Mila:
W=(p,q)=(p,0) masz napisane w (1)
11 paź 21:36
Master Xie Yi : tak rozumowalem po swojemu
11 paź 21:43
Master Xie Yi : Jeszcze mam pytanie
Potrzebne mi sa na razie te rownania funkcyjne ?
jesli nie to odstawie bo mam jeszcze ze zbioru 3 zadania z tego do zrobienia .
11 paź 21:44
Master Xie Yi : Wroce do zadania
a(2−p)
2=9
a(1−p)
2=1
4a−4pa+ap
2=9
a−2pa+ap
2=1
============= odejmuje
3a−2pa=8
a(3−2p)=8
Wstawiam do drugiego rownania
8(1−p)
2= 3−2p
Majac p wylicze a
Wiec wyszlo mi tak samo jak Tobie
11 paź 22:12
Mila:
Ale się namęczyłeś. Ja podzieliłam (1) przez (2) równanie.
4−4p+p
2=9*(1−2p+p
2)
p=... lub p=
11 paź 22:56