kwadratowa
Master Xie Yi : Dowiesc ze jezeli a+b>c oraz |a−b|<c to rownanie
a2x2+(b2+a2−c2)x+b2=0
nie ma pierwiastkow rzeczywistych
Zeby rownanie kwadratowe nie mialo pierwiastkow rzeczywistych to musi byc Δ<0
Δ= [(b2+a2−c2)]2−4a2b2 (zrobie too z ewzoru x2−y2
Δ= (b2+a2−c2+2ab)(b2+a2−c2−2ab)
Δ=(a2+2ab+b2−c2)(a2−2ab+b2−c2)
Δ= [(a+b)2−c2)][(a−b)2−c2)]
Teraz nalezaloby wykorzystac jakos zalozenia zeby pokazac ze delta <0
11 paź 18:57
jc: −Δ/16 = (a+b+c)(a+b−c)(a−b+c)(−a+b+c)=P2 >0, gdzie P jest polem trójkąta
o bokach a,b,c (założenia pozwalają zbudować trójkąt)
11 paź 19:08
ABC:
małolat , czy to dalej jest ten zbiór Śnieżka?
11 paź 19:10
Master Xie Yi : Czesc

Znasz moze ksiazke po polsku o rownaniach funkcyjnych ?
11 paź 19:11
Master Xie Yi : ABC
Nie , ale zaraz bede robil zadania z kwadratowej z niego
11 paź 19:13
Mila:
Podpowiedź:
|a−b|<c⇒
(a−b)2<c2
11 paź 19:14
Master Xie Yi : jesli sobie przyjme ze c>0
to a+b>c jest rownowazne nierownosci (a+b)2>c2
to |a−b|<c jest rownowazne nierownosci *(a−b)2<c2
wobec tego (a+b)2−c2>0 oraz (a−b)2−c2<0
stad dostaje Δ<0
Tak powinno byc dobrze
nastepny problem dla mnie
Jesli c<0 to co bedzie . Juz tak nie moge sobie podniesc do potegi drugiej
11 paź 19:20
Master Xie Yi : Dobry wieczor
Milu 
Zostane przy matematyce jednak .Ona nie zawodzi i nie rani tak jak czlowiek
11 paź 19:23
Mila:
|a−b|<c zatem c nie może być ujemne
11 paź 19:31
Mila:
Trzeba znaleźć człowieka, który nie rani
11 paź 19:34
ABC:
małolat psa sobie spraw,na przykład amstaffa , kolega ma, one kochają jak szalone za nic
11 paź 19:37
Master Xie Yi : ABC 
Kiedys nawet byly az 3 psy .
Jednak teraz bede jak sie uda pracowal na zmiany wiec szkoda mi psa meczyc .Wlasnie z ewzgledu
na to 4 lata temu oddalem psa do dobrych ludzi a nie do schroniska
11 paź 19:46