kwadratowa
Master Xie Yi : Wykaz ze jesli obydwa pierwiastki rownania
x2+px+q=0
sa dodatnie to pierwiastki rownania
qy2+(p−2q)y+1−p*r =0 sa dodatnie dla wszystkich r≥0
Uzasadnij dlaczego tak nie musi byc gdy r<0
11 paź 16:52
Master Xie Yi : Mysle sobie tak
Zeby byly dwa dodatnie to Δy>0
Poza tym y1+y2>0 i y1*y2>0
licze delte
Δy= (p−2q)2−4*q*(1−pr)
Δy= p2−4pq+4q2−4q+4pqr
jakby to uporzadkowac?
11 paź 17:59
Master Xie Yi : (p−2q)2
zostaloby 4pqr−4q = 4q(pr−1)
11 paź 18:04
PW: Rozwiązania równania, a nie pierwiastki.
Dla pierwszego równania musi być
(1) p
2 − 4q > 0
(warunek istnienia 2 rozwiązań) oraz
(2) x
1+x
2 = −p > 0 i x
1x
2 = q > 0
(wzory Viete'a).
Jeżeli drugie równanie ma rozwiązania y
1 i y
2, to
| | p−2q | | p | |
y1 + y2 = − |
| = − |
| + 2 > 0, co wynika z nierówności (2). |
| | q | | q | |
| | 1−pr | | 1 | | p | |
Y1 y2 = |
| = |
| − |
| r > 0, co również wynika z (2) i założenia r ≥ 0. |
| | q | | q | | q | |
Przyznam, że nie umiem udowodnić istnienia 2 rozwiązań drugiego równania.
11 paź 18:05
Master Xie Yi : uwaga jest taka
czytelnik zechce zauwazyc ze jesli rownanie x2+px+q=0 ma rozwiazanie to rownanie qy2+(p−2rq)y
+1−pr=0 ma rozwiazania
Przepraszam ale w rownianiu na y zamiast (p−2rq) napisalem (p−2q)
11 paź 18:19
PW: Zamorduję.
11 paź 18:21
ABC:
no on jest jedyny w swoim rodzaju
11 paź 18:32
Master Xie Yi : Ale przeprosilem .
11 paź 18:38
Master Xie Yi : Po uwagach
PW doszedlem do rozwiazania Dzieki
11 paź 18:39
Master Xie Yi : ABC 
Nickow chinskich mi nie braknie
Serial ma serdnio 50−60 odcinkow . W kazdym odcinku pojawia sie jakis nowy bohater

Wiec z jednego serialu mam nickow na 2 miesiace albo lepiej
11 paź 18:41
PW: Krzysiu, a odróżniasz ich?
11 paź 18:45
Master Xie Yi : Czasami
PW odrozniam . Czasami maja inna urode
11 paź 18:59