matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kwadratowa
Master Xie Yi :
Niech x
1
,x
2
beda pierwiastkami rownania ax
2
+bx+c=0
1
1
Niech p=
+
x
1
2
x
2
2
q= x
4
+x
1
2
*x
2
2
+x
2
4
Wyrazic p i q w zaleznosci od a,b,c
x
1
+x
2
)
2
−2x
1
*x
2
a
2
p=
= [(−b/a)
2
−2(c/a)]/(c/a)
2
= ((b
2
−2ca)/a
2
)*
=
(x
1
*x
2
)
2
c
2
b
2
−2ca
c
2
q= x
1
4
+x
2
4
= (x
1
2
+x
2
2
)
2
−2x
1
2
*x
2
2
(x
1
2
+x
2
2
= (x
1
+x
2
)
2
−2x
1
*x
2
x
1
4
+x
1
2
*x
2
2
+x
4
= [(x
1
+x
2
)
2
−2x
1
*x
2
)]
2
−(x
1
*x
2
)
2
b
2
2c
c
2
(b
2
−2ca)
2
c
2
=(
−
)
2
−
=
−
=
a
2
a
a
2
a
2
a
2
(b
2
−2ca)
2
−c
2
=
a
2
b
4
−4b
2
ca+4c
2
a
2
−c
2
=
a
2
11 paź 16:14
ite:
Może prościej jest liczyć x
1
4
+x
1
2
*x
2
2
+x
2
4
= (x
1
2
+x
2
2
)
2
−x
1
2
*x
2
2
11 paź 16:27
Fla Master :
tak jest
11 paź 16:29
Master Xie Yi :
dziekuje
11 paź 16:36