uklady rownan drugiego stopnia
TłumokMatematyczny: Mam x2+y2−4x=0
Co tu jest a,b,c? Bo chcę wyliczyć promien ze wzoru √a2+b2−c
11 paź 16:05
Maciess: Równanie ogólne okręgu ma postać
(x−a)2+(y−b)2=r2 gdzie r to promien, (a,b) współrzędne środka
Spróbujemy twój wzór sprowadzić do tej postaci. Mamy
x2−4x+y2=0 sprobujemy zwinąć coś do wzoru skróconego mnożenia. Widać, że z y duzo juz nie
zdziałamy
Dodajmy do obu stron równania 4
(x−4x+4)+y2=4
(x−2)2+y2=4
Szukany promien to...
11 paź 16:16
Master Xie Yi : Rownanie ogole
x2+y2−4x=0
rownanie kanoniczne
x2−4x+y2=0
(x−2)2+(y−0)2=0
(x−2)2−4+(y−0)2=0
(x−2)2+(y−0)2=4
stad
srodek S=(2,0)
r=2
11 paź 16:19
Saizou :
a jak chcesz zastosować ten wzór to
(x−a)2+(y−b)2=r2
x2−2ax+a2+y2+2by+b2=r2
x2+y2−2ax−2by+a2+b2−r2=0
x2+y2−2ax−2by+c=0
c=a2+b2−r2
r2=a2+b2−c
r=√a2+b2−c
czyli u nas a=2, b=0, c=0
r=√22+02+02=2
11 paź 16:21
Master Xie Yi : Odpowiadajac na twoje pytanie
Rownanie okregu w postaci ogolnej wyglada tak
x
2+Ax+y
2+Bx+C=0 gdzie \wspolrzedne serodla okregu
| | 1 | | 1 | |
xs= − |
| A i ys= − |
| B i r=√xs2+ys2−C |
| | 2 | | 2 | |
pod warunkiem ze A
2+B
2>4C
masz takie rownanie
x
2+y
2−4x=0
wiec masz
A=−4 B=0 i C=0
11 paź 16:35
Master Xie Yi : Przepraszam tam ma byc By a nie Bx
11 paź 16:37
Mila:
Znasz przecież wzory skróconego mnożenia , wykorzystaj uzupełnienie do kwadratu dwumianu :
x
2+y
2−4x=0
(x
2−4x+
4)−
4+y
2=0
(x−2)
2+y
2=4
(x−2)
2+y
2=2
2
S=(2,0), r=2
I nie musisz pamiętać innych wzorów
11 paź 18:06