GRUPY PRZEMIENNE
bluee: Zbadać, czy podane zbiory ze zdefiniowanymi działaniami są grupami. Czy są to grupy
przemienne?
a). W (0;∞) definiujemy x * y = xlog2 y;
To zadanie z 8 podpunktami. Tutaj jest tylko pierwszy. Czy ktoś mógłby mi pokazać przykładowe
rozwiązanie?
11 paź 14:15
bluee: Nie było mnie na wykładzie i sama próbuję to rozgryźć.
11 paź 14:39
11 paź 14:47
bluee: Najpierw muszę sprawdzić czy działanie jest działaniem łącznym.
Możenie jest działaniem łącznym. (a*b)*c=a*(b*c). Ale co z potęgą i logarytmem?
Potem muszę sprawdzić czy istnieje element neutralny dla mnożenia. .
Tutaj e=2
11 paź 14:47
ite: działanie * nie jest mnożeniem!
11 paź 14:48
Saizou :
Grupa to zbiór składający się ze zbioru G i określanego na nim działania * (działania
wewnętrznego),
które spełnia warunki
1) łączność
a*(b*c)=(a*b)*c
2) istnienie elementu neutralnego e
e*a=a oraz a*e=a
3) istnienie elementu przeciwnego −a
a*(−a)=e oraz (−a)*a=e, gdzie e to element neutralny
Dodatkowo, jeśli działanie * jest przemienne, tzn. a*b=b*a to jest to grupa abelowa
(przemienna)
W=(0:+∞)
x*y=xlog2y
1) przemienność
x*(y*z)=x*(ylog2z)=xlog2(ylog2z)=xlog2z•log2y=(xlog2y)log2z=(x*y)*z
działanie jest przemienne
2) istnienie elementu neutralnego
przypuśćmy, że istnieje taki element e, tzn.
x*e=x
xlog2e=x /logarytmujemy obustronnie logarytmem o podstawie x, jeśli x≠1
log2e=1
e=21 =2
jeśli x=1 to
1*e=1log2e=1
Podobnie należy pokazać e*x=x
3) istnienie elementu przeciwnego
x*y=e czyli x*y=2
xlog2y=2 jeśli x≠1, to
log2y=logx2
y=2logx2
jeśli x=1, to
1*y=2
1log2y=2 sprzeczność zatem element przeciwny nie istnieje dla x=1, czyli * nie jest
działaniem
wewnętrznym, zatem nie jest to grupa
PS.
Najlepiej zacząć sprawdzać od przemienności, wówczas warunki 2) i 3) sprowadzają się
do sprawdzenia tylko jednej równości.
Jak się gdzieś nie walnąłem, bo nie lubię algebry
11 paź 14:50
ite: równie dobrze można by zapisać x♥y=xlogxy
11 paź 14:50
bluee: Jak zatem interpretować ten znak?
11 paź 14:50
Saizou :
działanie masz określone
x*y=xlog2y
może coś prostszego
x ♥ y=x+y+x*y
pomyślmy o tym jako funkcji o dwóch argumentach x oraz y.
Po lewej stronie masz jakby f(x,y), tylko zapisane za pomocą symbolu działania ♥,
a po prawej masz przepis jak działać tą funkcją (działaniem) i tutaj już są znajome ci
działania
np.
x ♥ y=x+y+x*y
dla x=1 i y=2
1 ♥ 2 =1+2+1*2=3+2=5
11 paź 14:56
bluee: W a). jest gwiazdka na wysokości środka lini.
W b). mam kułko z + w środku.
Mam to interpretować tak samo jak

?
11 paź 15:03
Saizou :
dokładnie tak to tylko oznaczenia działnia
11 paź 15:11
bluee: Czy przy badanie elementu przeciwnego zamiast y nie powinna być inna zmienna oznaczająca
element przeciwny np. u ?
11 paź 16:14
Saizou : to bez większego znaczenia
11 paź 16:16
bluee: Ale y oznacza element przeciwny a za x podstawiamy wartość z danego zbioru?
11 paź 16:18
bluee: W tym przypadku. Po prostu wydaje mi sie to za łatwe
11 paź 16:18
Saizou :
element przeciwny y (do elementu x)
x*y=e
np.
(ℤ,+) będzie grupą
x+y=0
y=−x
czyli elementem przeciwnym do x jest −x
11 paź 16:24
bluee:
W R x*y=x+y+3
Wyszło mi, że e=−3, a elmeentem przeciwnym dla x=0 jest y=−6. Czyli jest to grupa.
11 paź 16:31
Saizou :
Element neutralny jest okej.
Element przeciwny musisz podać w zależność od x, bo on jest za każdym razem inny, a ty podałaś
tylko dla x=0
11 paź 16:34
bluee: Co oznacza jak w jednym przykładzie mam zmienne w kwadratowych nawiasach?
Z≡mod7 definiujemy [k]*[l]=[k+l]
11 paź 16:36
bluee: No tak mój błąd zatem element przeciwny do x to −6 −x
11 paź 16:38
Saizou :
Za pewne klasy abstrakcji
11 paź 16:40
Pan Kalafior:
Klasy abstrakcji względem kongruencji x ≈ y ⇔ 7|(x−y)
Oznacza się również Z/7Z lub Z/(7). W nawiasach, ponieważ
jest to ideał główny Z (teoria pierścieni).
11 paź 17:15
bluee: czyli np.
(k*l)*x=[k+l]*x=[k+l+x]
11 paź 17:16
Pan Kalafior:
W pewnym sensie, ale nie do końca.
* nie jest zdefiniowana dla elementów Z, ale można zdefiniować x*y = p(x)*p(y), gdzie p to
przekształcenie kanoniczne względem kongruencji, to jest, p(x) = [x]
11 paź 17:31