Stężenia molowe
somwhere16: Glukoze o masie 45g rozpuszczono i rozcieńczono wodą do objętości 250cm sześciennych. Oblicz
stężenie molowe cukru w tym roztworze.
masa glukozy (C6H12O6)=6*12u+12*1u+6*16u=180u
180g glukozy−−−−−−1mol
45g glukozy−−−−−−−xmoli
x=45/180
x=0,25 mola glukozy
0,25 mola glukozy−−−−−−−250cm3 roztworu
xmoli glukozy−−−−−−−1000cm3 roztworu
x=0,25*1000/250
x=1mol/dm3
Stężenie cukru wynosi 1mol/dm3
Czy to rozwiązanie jest ok? Bardzo prosze o pomoc.
21 lut 19:12
Mateusz: Tak jest ok
21 lut 20:21